Разработва се специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продуктикато българското бяло саламурено сирене.
Инструкцията се работи съвместно от от Асоциациите на млекопреработвателите и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
В нея ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.
Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер.
Стикерът ще позволи и на потребителите да се ориентират по-лесно в търговските обекти. Така в магазина купувачът ще различава истинското сирене от сиренето с растителни добавки.
Припомняме, тази сутрин генералният директор на службата д-р Йордан Войнов съобщи, че се предвижда да се публикуват официално фирмите, които използват заместители при производството на храни.
Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.
titi
на 09.02.2009 в 01:34:44 #25В западния свят, (конкретно Англия, където имам наблюдения) има закон за етикетирането на храните.Има контролни органи, които следят за спазването им.Ако производителят наруши принципите на производство-губи бизнеса си. Тук дори и храните в белите опаковки имат точно определени критерии за етикетиране.И повечето от тях не са толкова лоши колкото ги представят.По-принцип, нито един продукт не може да се продава на пазара, ако може да доведе до увреждане на здравето на хората по някакъв начин.
Heyga4Huk
на 04.02.2009 в 16:38:08 #24А за храната в западните страни се съгласявам. Има и хубава, и лоша храна, но поне знаеш с какво се тъпчеш. Американските "кренвирши" са много по-добри от нашите "леки" "сачи" и т.н.
Heyga4Huk
на 04.02.2009 в 16:32:12 #23Това на снимката не ми прилича на истинско сирене...
Arhangel
на 04.02.2009 в 15:40:50 #22Кои ще го познае,че е истинско а???
free willy
на 04.02.2009 в 14:53:14 #21Сафа, вярно е, че на нашия пазар все още се намира по нещо с нормален вкус. Във Франция, като си купиш йогурт/разбирай кисело мляко/ трябва да му сложиш порядъчно количество сол и оцет, за да придобие някакъв вкус. За зеленчуци иплодове изобщо няма да споменавам. Най-фрапантния случай беше с едни домати в Норвегия, истински гумени топчици..... Те местните там наистина го карат на картофки и цвекло, ама пустата българска душа не изтрая.....купи си! За съжаление обаче и у нас ще стане така. Миналата събота, приготвях на децата любимите им варени макаронки за закуска. Не знам какво се съдържаше в сиренцето, но щом го добавих мигновено се изпари!!!!!
noctacom
на 04.02.2009 в 14:32:07 #20мандрата "Българско Сирене" от Хасково в момента продава на търговците бяло саламурено сирене по 2.60лв/кг
иванчо
на 04.02.2009 в 11:29:16 #19Всичко е написано на етикета!!! Сирене "Айда" - 3лв50ст и сирене "Белово" - 7лв и 40 ст. И в САЩ не е ли така ? На щанд за домати има 5-6 вида . Почват от $1 паунда /като нашите продълговати/ и $6 доближаващи се до бабините ви селски.
LeBaron
на 04.02.2009 в 10:40:23 #18А кой ще следи, че наистина се прави от такова нещо. Какво пречи на една фирма да направи за известен период сирене, за да се сдобие със стикери и после да прави бълвочи. Май наистина ще се окаже вярно, че българските стоки са мит. Гомна и лайна продават само. Да фалират.
shtarkel
на 04.02.2009 в 09:06:08 #17Тъй-наречените висококачествени български стоки са просто мит!Пълни боклуци продавани на безумни цени!
Miros
на 03.02.2009 в 22:13:48 #16И после? Ще плащаме повече пари за това, че имаме стикер на сиренето. А кой ще доказва, че е истинско като тези държавни комисии са неистински...
Civic Mundi
на 03.02.2009 в 20:40:08 #15Интересно как някои форумни другари правят генерални заключения за целия свят, основани на отживяла комуноидна пропаганда и празни приказки. Там на ''запад'' онези ядяли пластмаси, докато ние тук знаем и се радваме на качествени храни. За сведение на форумните другари ''там'' има и едното и другото, според джоба. Храните са сертифицирани с тяхния произход, технология и обработка. Докато при нас тези практики са все още чужди а и няма надежден контрол за хранителните стоки по магазините. Още нещо за другарите, там американските воиници се напиват с кока кола. Помните ли ги тези пропгандни лозунги, аз ги помня.
Aдонай
на 03.02.2009 в 20:22:13 #14КомунизЪм е имало само в кухите ви седерастични кратуни....През 1988 г имаше 4.3 милиона свине,а тая година популацията е само 800 000..... През 1988г България призведе 980 000 тона,а лани не мовахме да си изпълним евроквотата от 130 000!!!! Селско стопансто,разруяено от гнъсните седерасти-уроди като Филип Димитров и Мургавей Драгалевски....
Матю
на 03.02.2009 в 20:02:01 #13Nevermind: интересно е такъв стикер на кренвирши или салами дали ще сложат Не! На тях ще сложат стикер за хуманност (по подобие на филмите): "За производството на този продукт не е нарането нито едно животно"
safa
на 03.02.2009 в 19:59:48 #12Между другото,вие купували ли сте си месо,зеленчуци,плодове и т.н. в западен супермаркет?Ще разберете,че все оше ядем нещо,което се нарича вкусно.
safa
на 03.02.2009 в 19:54:02 #11пардон-пишеш
safa
на 03.02.2009 в 19:51:04 #10АБСУРДИ_КОМ И кво ядеш бе,бай Хей-луканка и марули?Ай стига,ти май си вярваш какво пивеш
don
на 03.02.2009 в 19:02:00 #9Земеделието беше убито по време на комунизЪма-това и децата го знаят. Така българинът беше натикан в грозен панел, вместо да се шири в къща с градина и двор, в които имаше от пиле мляко. Дворът на баба ми и дядо ми беше като райска градина. И вместо 4-5 деца както е било преди насилствената ТКЗСзация, сега българинът едва смогва да направи едно...
Uau
на 03.02.2009 в 17:40:31 #8Като вица с кебапчетата: -Абе я кажи какво слагаш в тези кебапчета че така ги продаваш? -Ми какво слагам,слагам вода,подправки,лайна,говна и кайма,какво друго... -Аааа,ма ти и кайма слагаш!!!
Repy
на 03.02.2009 в 17:38:10 #7Много години в софийски магазини нито едно от българските сирена, както и доста вносни произвеждани в България, вече не са сирена от мляко! Те нямат нищо общо с българското бяло салмурено сирене! Тази кампания е организирана от производителите на тези сирена - менте и има за цел в краткосрочен план да повиши страхотно цената на менте сирената, които ще се представят за сирена от мляко. Не виждам сила в България, която може да се противопостави на "инициативните" производители и търговци и да ги принуди да бъдат коректни! Масово ще се опаковат ментета в опаковка за истинско сирене, а цената ще стане най-малко на първо време 20 лв. килограма, при сегашни 6-7 лева, за по-сполучливите ментета! В никакъв случай няма да има в магазин сирене, такова каквото се произвеждаше до започване на демократичните промени у нас през 1989 г. Моралът в българските производители и търговци изчезна безследно! Не, че във чуждите съществува. Би могло в някой Лондонски магазин да се намери българско истинско сирене, доставено от гръцки прекупвачи с гръцка търговска марка, за коетп свземат в Гърция и субсидии от ЕС - все едно тего произвеждат, на цена, която здраво хапе -16 англииски лири килограма!
зайн
на 03.02.2009 в 17:36:47 #6БулаваSSNX30, Какво сирене бре,рунгел!Забравили ,че социализма ни остави едни празни рафтове...