Следва

Най-добрият сайт за стил!

Гурме - Маскарпоне с парфе от пресни ягоди и череши

Маскарпоне е типичен продукт от областта Ломбардия, Италия. Името му произлиза от думата “маскарпа” - вторичен...

Food преди 15 години

Маскарпоне е типичен продукт от областта Ломбардия, Италия. Името му произлиза от думата “маскарпа” - вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена. Приготвя се от краве мляко, а консистенцията му е кремообразна.

Макар че се описва като сирене, всъщност по начина си на производство по-скоро прилича на киселото мляко. За производството му се ползва натурална растителна мазнина, добивана от семената на дървото тамаринд. Маслеността му е 75%, вкусът е мек и свеж, а приложението - в най-прочутите италиански десерти.

За да си приготвиш домашно маскарпоне е необходимо следното:
Смесваш обикновено крема сирене с 6 супени лъжици бита сметана и 1/4 чаша заквасена сметана. Разбиваш и сирене маскарпоне е готово.

Сега е сезонът на пресните плодове – няма начин да не се възползваш от тях, като направиш един превъзходен десерт - маскарпоне с парфе от свежи ягоди и череши.

1 купа ягоди,
1 купа череши;
2 лъжици захар
400 гр. маскарпоне
Нарежи ги на малко парчета,
Нарежи плодовете на кубчета. Можеш да оставиш само няколко цели за украса.
По желание можеш да използваш и други плодове без костилки като малини, боровинки, касис. Нарязаните ягоди и череши постави в блендер, добави захар и пюрирай.

Сложи по една цяла ягода във всяка от четирите кристални чаши. В тях отгоре изсипи 2 лъжици сирене маскарпоне и 2 супени лъжици плодово пюре. Повтори няколко пъти така. На върха на всяко парфе сложи останалото сирене и по 3 череши. Остави ги на студено поне час като ги покриеш с фолио.

Имаш 4 чудесни чаши с десерт, които трябва да съчетаеш с качествено сладко десертно вино и с приятна компания!

More from View Sofia

More Food