Камембер

Camembert френско меко зряло сирене от района на Камембер, депаратмент Орн, Нормандия, Североизточна Франция.

• Прави се от краве мляко, подквасено с бактерии от рода на Пеницилина(Penicillium candida и Penicillium camemberti).

• Името Camembert de Normandie е защитено(запазена марка) в ЕС от 1992 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход - град Camembert в département Orne, Normandy, макар по целия свят да се прави такова сирене.

• Зрее най-малко три седмици и завито в хартия на питки по 250 грама се опакова в дървени кръгли плоски кутии.

• Когато е съвсем прясно е трошливо, но с узряването омеква и добива силен свойствен аромат.

• Може да се използва в много ястия, но обикновено се яде с хляб, месо или вино, за да се усети характерния му аромат, който не издържа на топлинна обработка.

• За първи път е направено от Marie Harel през 1791 г. дървената кутийка е идея на инж. M. Ridel от 1890г., което е позволило сиренето да преплава океана и да стигне в Америка, където и до днес е много популярно.

• Постепенно са подбрани бактерии, които оставят цвета му бял – това от 1970 г. е стандарт за Камембера.

• Сиренето е част от френската култура, литература и история.

• Смята се, че то е вдъхновило Салвадор Дали за картината му Persistence of Memory с "топящите се" часовници.