Качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко значително се е подобрило
България 12.07.2011 13:34
През последните две години качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко е станало много по-добро в сравнение с това, което е било през 2009 г. Това става ясно от резултатите от независимото изследване на бяло саламурено сирене и кисело мляко, които днес бяха обявени на пресконференция в Министерство на земеделието и храните. Изследването е направено по поръчка на Българската асоциация „Активни потребители”, съвместно с УНСС. „Изследването доказва, че българинът вече яде наистина качествени млечни продукти и успяхме да върнем на трапезата традиционния български вкус”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той припомни, че при подобно изследване преди две години само в един продукт бе намерена българската бактерия „лактобацилус булгарикум” и нямаше сирена, което въобще да се доближават до стандарта. Днес изследването доказва, че повечето сирена и млека на пазара се доближават до стандарта БДС, дори да не са произведени по него, тъй като той е доброволен.
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов посочи, че добрите резултатите се дължат на обединените усилия между институциите, неправителствените организации и медиите. Д-р Войнов съобщи, че агенцията упражнява стриктен контрол върху производителите и затова всички изследвани марки почти препокриват стандарта.
По проекта са изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене и 16 марки българско кисело мляко, от които 6 са произведени съгласно БДС. Пробите са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети от магазинната мрежа, обясниха авторите на изследването. На пресконференцията участваха и изпълнителният директор на Българска асоциация „Активни потребители” Богомил Николов и учени от УНСС. Г-н Николов обясни, че при млечните продикти се наблюдава известно поскъпване, но цената отговаря на по-високото качество.
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов посочи, че добрите резултатите се дължат на обединените усилия между институциите, неправителствените организации и медиите. Д-р Войнов съобщи, че агенцията упражнява стриктен контрол върху производителите и затова всички изследвани марки почти препокриват стандарта.
По проекта са изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене и 16 марки българско кисело мляко, от които 6 са произведени съгласно БДС. Пробите са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети от магазинната мрежа, обясниха авторите на изследването. На пресконференцията участваха и изпълнителният директор на Българска асоциация „Активни потребители” Богомил Николов и учени от УНСС. Г-н Николов обясни, че при млечните продикти се наблюдава известно поскъпване, но цената отговаря на по-високото качество.
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 10:41 Руснаците съобщиха, че са превзели Первомайское в ДНР и настъпват още
- 10:28 Главчев освободи шестима заместник-министри и назначи още толкова
- 10:15 Франция обяви война на шрингфлацията
- 10:04 Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп
- 09:53 Надеждата за спасение остава жива за Ботев (Враца)
- 09:47 11 ранени след катастрофа на автобус, пътуващ от Истанбул за Добрич
- 09:40 Шолц след срещите в Китай: Разговорите дадоха важен тласък за прекратяването на войната в Украйна
- 09:28 Орбан: Ръководството на ЕС се провали, високопоставените служители трябва да бъдат сменени