Разработва се специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продуктикато българското бяло саламурено сирене.

Инструкцията се работи съвместно от от Асоциациите на млекопреработвателите и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

В нея ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.

Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер.

Стикерът ще позволи и на потребителите да се ориентират по-лесно в търговските обекти. Така в магазина купувачът ще различава истинското сирене от сиренето с растителни добавки.

Припомняме, тази сутрин генералният директор на службата д-р Йордан Войнов съобщи, че се предвижда да се публикуват официално фирмите, които използват заместители при производството на храни.

Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.