Млякото и млечните продукти са храни, които са важни за правилното функциониране и здравето на организма ни. През последните години консумацията на тези продукти предизвиква противоречиви мнения сред диетолозите и специалиститe по правилно хранене.

 

Експертите към Световната здравна организация препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни още от ранна детска възраст до дълбока старост. Въпреки безспорните доказателства за значимостта на млякото, има лекари и специалисти по хранене, които смятат, че млечните продукти имат вредно действие.  


 

Млякото и млечните продукти като ценен източник на хранителни вещества

 

Млякото е основна храна за всички новородени бозайници, в това число и човека. Има разлики в състава на отделните видове млека, които се използват от човека за храна. 

 

В дневния хранителен режим прясното мляко от животните е незаменим източник на белтък с високо качество и на най-лесно усвоимия калций. То съдържа фосфор, известни количества от много други минерали, но е бедно на желязо. В млякото може да се открие и целият спектър на витамините, като най-голямо е значението му като доставчик на витамин В2.
Направените досега проучвания сочат, че недостатъчният прием на мляко и млечни продукти води до недостатъчен внос на калций и витамин В2. Пълномасленото мляко е източник и на значителни количества мазнини. За да запазим красивата си фигура и същевременно да не се лишаваме от млечни продукти, на пазара може да се намери мляко с намалено съдържание на мазнини – полуобезмаслено (2-1%) и обезмаслено мляко (0,1%).

 

Млякото е нетраен продукт, който бързо се разваля, и затова хората са намерили начин да го направят по-стабилен и по-устойчив. Като се използват различни видове млечнокисели бактерии, се предизвикват ферментационни процеси и се произвеждат разнообразни  млечни продукти. Добре известни са млечнокиселите микроорганизми, които, развивайки се в млякото, го изменят и то придобива нови вкусови, хранителни, биологични и даже лечебни свойства.

 

Значение на млякото и млечните продукти за здравето

 

Специалистите по хранене са единодушни, че млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Този минерал е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите. Липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличават риска от остеопороза. Това заболяване се характеризира с ниска костна маса и нарушения в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост дори при леки травми.

 

Киселото мляко, съдържащо живи млечнокисели бактерии, както и други киселомлечни продукти имат благотворно влияние върху здравето и спадат към така наречените пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност и потискат размножението на вредните микроби в храната и червата.

 

Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката на червата и помагат при сручаи на запек. Бактериите, намиращи се в киселото мляко, подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към лактоза. Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като  действието им понижава холестерола в кръвта.

 

Извършени са ексерименти върху животни, благодарение на които е установено, че тези бактерии намаляват количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.  

 

При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на млякото се образуват биоактивни пептиди, за които е установено, че понижават кръвното налягане, стимулират имунитета и намаляват образуването на кръвни съсиреци. Калцият, на който млякото и млечните продукти са толкова богати, също намалява кръвното налягане.

 

Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко е алкално и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно, поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор.

 

Неблагоприятни ефекти от консумацията на млечни продукти

 

Освен безбройните ползи, млечните продукти могат да имат и вредни въздействия върху здравето. Маслото, сметаната, пълномаслените млека и сирена са с висока масленост и калоричност. Те са източник на наситени мастни киселини в диетата и прекомерната им консумация увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване. Някои лекари свързват консумацията на високомаслени млечни продукти с по-голяма честота на сърдечносъдови заболявания и рак на простатата и бъбреците. Затова диетолозите препоръчвт консумацията на мляко със съдържание на мазнини под 2%, нискомаслена извара и сирена, ограничаване на маслото и сметаната.

 

Макар и рядко, наблюдава се недостатъчност на ензима лактаза, който разгражда млечната захар. Това състояние се среща по-често при възрастни хора и сравнително рядко при деца. Липсата на ензима е свързана с различни оплаквания – стомашни спазми и болки, газове, разстройство. Когато се констатира такъв проблем, лекарите препоръчват да се преустанови консумацията на млечни продукти и най-вече на прясно мляко. В някои случаи се налага ограничаване и на сиренето, независимо че в него има минимални количества млечна захар. При взимане на препарати, съдържащи ензима, пациентите могат да понасят мляко и млечни продукти.

 

Алерголози и педиатри предупреждават, че ранното спиране на кърменето и въвеждането на мляко преди 9-ия месец увеличава риска от развитие на алергия към млякото. Наблюденията сочат, че козето мляко се доближава най-много до кърмата и предизвиква по-малко алергии в сравнение с кравето. Голямата консумация на мляко (1 литър дневно и повече), особено от малките деца може да доведе до анемия. Причината е, че млякото е бедно на желязо и прекалената му консумация не дава възможност за приемане на достатъчни количества други храни, добри източници на този минерал. Ранното въвеждане на мляко и голямата му консумация в ранното детство увеличават нивата на антителата към кравето мляко и повишават риска от развитие на автоимунното заболяване инсулинзависим диабет при децата, които имат родител с това заболяване.

 

При сиренето от млечния белтък в продукта се образува аминът тирамин, който може да предизвика мигрена при някои хора.