Здравето от А до Я - Хранене и диети
Сирената - дар за небцето и здравето
Тина Богомилова
30-12-2010
И мишките биха се объркали пред витрината със сирена. Невъзможно е да се изброят всички видове, а всеки си има свои чалъми. Името на почти всяко сиренце може да се открие и в атласа, тъй като е кръстено на района, където се е появило.Загадка остава кога, как и къде се е появил за първи път млечният деликатес. Още Омир го възпява като вкусна хапка, а пък някои твърдят, че римляните измислили първите стандарти за производството му. В Средновековието манастирите се превърнали в мандри и произвеждали прочути и днес сирена. Млечният продукт съдържа протеини, соли и минерали като цинк, магнезий, фосфор. Сиренето е богато на витамини А, В2, В12, Д и РР. Изобилието от калций заздравява кости и зъби, наличието му във всекидневното меню помага на нервните клетки, кожата и храносмилането. Мнозина се объркват с етикетите върху многобройните български сирена. Нов стандарт се появи тази година - БДС 15:2010 „Българско бяло саламурено сирене”. Той е за продукти, произведени от пълномаслено краве, овче, козе, биволско и смесeно мляко. Закваската трябва да е от подбрани щамове, изолирани в България и неподлагани на генна модификация. Количеството на готварската сол е ограничено, отсъствието на консерванти, стабилизатори и емулгатори е гарантирано. Включени са нови показатели като степен на зрялост и енергийна стойност. Ако видите на етикета този стандарт, знайте, че сиренето е направено по оригинална технология, като е осигурен пълноценен процес на зреене с участието на български закваски. Всеки вид си има своя технология, но качественото сирене задължително се приготвя от чисто мляко. То трябва да бъде с правилно оформени парчета и размери, да има определена консистенция и цветът да е типичен. Вкусът и мирисът трябва да са характерни за вида. Страните, традиционни производители на сирене, имат много стриктни стандарти. „Камамбер” е възхищавал много прочути личности. Оригиналното меко сирене с тънка бяла коричка от плесен се прави само в Нормандия, а французите са много ревниви и го защитават с множество нормативни актове. Твърди се, че в баснята на Лафонтен за гарвана и лисицата сиренцето е „Бри”. Днес единствените автентични представители са Brie de Meaux и Brie de Melun, така че четете етикета, за да сте сигурни, че не купувате менте. Най-популярното синьо сирене в света е „Рокфор” и то е първото френско сирене, официално защитено чрез закон. Тайната на производството му се пази и до ден днешен, а за оригинален „Рокфор” се счита само сирене, отлежало в естествените пещери на едноименния френски район. „Грюер” изостри отношенията между Франция и Швейцария. Наистина голямо количество от него сега се произвежда на френска територия, но истинският „Грюер” лесно може да се познае, тъй като на питата има печат “Швейцария”. „Ементал” e известно просто като швейцарско сирене, но има много подражатели. Прави се от прясното сурово мляко на крави, които не са хранени със силаж. Забранено е влагането на хранителни добавки. Питата на „Ементал” е една от най-големите в света и всеки сплескан диск се прави ръчно. Кой не е хапвал домати с „Моцарела”? Италианското сирене се произвежда от биволско мляко, но тъй като нацистите избили много биволи, започнало да се прави и от краве. Биволската „Моцарела” обаче е значително по-мека и вкусна. Без италианския деликатес „Маскарпоне” нямаше да хапваме тирамису. Това е най-мазното италианско сирене и не се препоръчва за диети. „Пармиджано Реджано” е твърдо, силно ароматно сирене, произвеждано от обезмаслено краве мляко. То е запазена марка. Трудно се реже с нож и затова италианците използват уред, подобен на длето. Англичаните са известни по-скоро с течни, отколкото с млечни произведения, но имат и сиренца, които са популярни в цял свят. Малко количество истински „Чедар” все още се прави в Югозападна Англия. Със зреенето вкусът му става по-остър, а цената по-висока. Холандското „Гауда” е едно от най-старите сирена. В наши дни се произвежда основно фабрично, като представлява над 60% от целия износ на сирена от Холандия. Докато е младо, сиренето е меко, почти кремообразно, и има лек сметанов вкус. Зреейки, придобива все по-силно изразен пикантен и остър вкус. Сиренето като деликатес си има и етикет при хранене. Нарязвате си от няколко вида и ги слагате в чинията, като започвате от прясното и мекото, следвано от твърдите. Мекото сирене се яде само с нож, на залък хляб се слага парченце, но в никакъв случай не се размазва. Синьото сирене също се яде с нож, защото консистенцията му е като крем. Твърдото сирене се яде с нож и вилица, хлябът с него – винаги на хапки. „Пармиджано реджано“ се чупи на парченца и се взима с пръсти. Като най-твърдо то се яде последно. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |