IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте повече сирене и ще забравите за стоматолога си

8 юни 2013 12 12

Млечният продукт повишава нивото на pH и образува защитен слой върху зъбите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ясно ни е, че шоколадът и другите сладки неща са вредни за зъбите и причиняват появата на кариеси. Но знаете ли коя храна може да ви спаси от тази напаст? Отговорът е прост – сиренето. Ново изследване показва, че млечният продукт неутрализира киселинната плака.

Изследователи са установили, че сиренето прави устната среда по-алкална, което пък намалява нуждата от различни стоматологични лечения, пише Daily Mail.

Освен това ферментиралият млечен продукт създава и защитен слой около зъбите.

Колкото по-високо е pH (по-алкална среда) на повърхността на зъбите, толкова по-голяма защита имат те от ерозия на емайла, съответно по-малка опасност от кариеси и други разрушения.

Изследването е направено от Академията по обща стоматология в САЩ върху 68 деца на възраст между 12 и 15 години. Те са били разпределени в три групи. Едната от тях е помолена да консумира за определен период от време чедър, другата кисело мляко без захар, а третата просто мляко. След консумацията на продуктите, децата е трябвало да си изплакнат устата.

„Групите, които консумираха кисело и прясно мляко, не успяха да повишат своето pH за разлика от тези, които трябваше да ядат сирене. Нивото му се покачваше с повишаването на консумацията на сирене, което ни кара да предполагаме, че сиренето предпазва от появата на кариес", казва говорителят на екипа, направил изследването.

Учените смятат още, че консумирането на сирене повишава образуването на слюнка, което е естествен защитен механизъм на организма за поддържане на здравословното pH ниво.

Резултатите от експеримента са публикувани в General Dentistry.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

fa7al_error ( преди 10 години )
Добро утро, от Катедрата по детска стоматология в София са го установили от много отдавна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар